ОСТВАРИВАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЕУ УЗ ПОДРШКУ ВЛАДЕ СРБИЈЕ
17.07.2014


На иницијативу председника Градске општине Палилула у Нишу Бобана Џунића, делегацију ове нишке градске општине примила је Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља, задужена за европске интеграције у Влади Републике Србије. Повод за овај сусрет министарке и председника нишке општине било је питање “како изнаћи системска решења за подршку пројектним активностима градова и општина у Србији?”.

У ситуацији када нема довољно средстава у буџетима, када су наши буџети далеко од развојних, ми олако пропуштамо могућност да путем фондова ЕУ обезбедимо средства за нове инвестиције и развој - отпочео је разговор у Влади Србије председник општине Палилула Бобан Џунић са Јадранком Јовановић, министарком без портфеља за европске интеграције.

У досадашњем процесу европских интеграција Србије, посебно придруживању и приступању,  локалне самоуправе, установе и државне институције имале су променљиве успехе приликом конкурисања за коришћење средстава из фондова ЕУ. Нашој земљи је било доступно свега неколико фондова као сто су: Прекогранични Суседски програм (Цросс бордер программе), Еxханге, Адриатиц, Соутх еаст, Регионал социо енономиц программе.

“Ми смо углавном слали пројекте по позиву “Прекограницног програма Бугарска-Србија”, који је као нови инструмент Европске Уније, усмерен ка промоцији и пружању подршке прекограничној сарадњи, ка смањивању постојећих разлика у нивоу развијености између региона на спољним границма Европске уније и ка унапређењу веза  између локалних заједница и јачању културне, социјалне и економске сарадње, истакао је у разговору са министарком Јоксимовић председник општине Бобан Џунић. Наша општина Палилула већ неколико година предњачи у региону у остваривању пројеката уз подршку ЕУ фондова. Захваљујући овој активности значајно смо унапредили рад у нашој општини, допринели побољшању квалитета живота наших грађана а при том нисмо користили средства из нашег буџета. Колико је то значајно и који је то обим остварених средстава за нашу заједницу говоре и подаци да смо за реализоване пројекте до сада добили средства у износу од 1.573.181 ЕУР. Укупна вредност пројеката за које смо ове године аплицирали износе око 927.226 ЕУР.

Реализацијом ЕУ пројеката Градска општина Палилула у Нишу остварила је и значајна партнества са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов Дол, Ботевград, Ихтиман. Сарадњу са партнерима у Региону, општинама у Бугарској, Палилула је искористила за промоцију својих потенцијала и отворила могућност економске сарадње посебно у сектору малих и средњих предузећа. Наша активност је препозната и представници ЕУ су наш рад похвалили и истакли као добар пример у региону.

Међутим, ту долазимо и до кључног проблема, каже Џунић, “како и где обезбедити потребна средства за подршку остваривању пројеката ЕУ” што нас упућује на тражење одговарајућег системског решења на државном нивоу, по моделу земаља у нашем окружењу које су недавно постале чланице ЕУ. До сада смо имали само подршку Града Ниша и разумевање градоначелника проф.др Зорана Перишића. Џунић је министарки Јоксимовић указао на кључне проблеме са којима се сусрећу локални органи власти, установе, организације цивилног друштва након добијања пројекта. “За реализацију неког већег пројекта, носилац пројекта потребно је да пре добијања средстава из фондова ЕУ обезбеди пројектно-техничку документацију вредну више хиљада еура а затим и обезбеди одговарајуће предфинасирање. Јер, принцип је код оваквих програма (рецимо Суседски програм) да предлагач пројекта потроши 20 одсто средстава која су пренета из фонда ЕУ на име предфинансирања пројекта, али покрије и остатак инвестиције од својих средстава, па након достављених финансијских и наративних извештаја и мониторинга првостепене контроле Министарства финансија тражи рефундирање и повратак утрошених средстава. То су велика средства, посебно за мале и сиромашне опстине на југу Србије, које иначе спадају у категорују девастираних, руралних и неразвијених подручија. Општина Палилула са својих 80.000 становника, као градска ипштина Града Ниша, спада у најсиромашније општине у Републици. Када након веома строге процедуре добијете пројекат, суочени сте са чињеницом да немате средстава за његову реализацију. Могућност је да одустанете, користите неповољне кредитне услуге комерцијалних банака или обезбедити одговарајућу подршку државе. 

У разговору са министарком Јадранком Јоксимовић, председник општине Палилула Бобан Џунић иницирао је формирање фонда при Министарству финансија који би пружао финансијску подршку одобреним пројектима, програма ЕУ, организацијама и институцијама. Овај Фонд би функционисао на принципу позајмице, потписивао би се уговор између Фонда и носиоца пројекта, финансијска средства би била пребачена по уговору на рачун корисника, он би вршио наменско плаћање по доспелим обавезама на пројекту. Средства би била враћана по рефундацији средстава од стране ЕУ програма. Дакле, средства овог фонда би се кружно користила а подршку би могло да добија велики број заинтерсованих организација којима су одобрени ЕУ пројекти. Република Србија би повећала тренутни проценат искоришћености средстава из ЕУ фондова и показали би да смо способна да искористимо и потрошимо расположиви фонд средства од стране ЕУ. Само на овај начин, расположива средства, која наша земља у овом тренутку може користити, увећаваће се и у наредном периоду - заклучио је Џунић. Коришћењем средстава ЕУ, допринећемо  побољшању тренутне социо-економску ситуацију у нашој средини. (Д.Видојковиц, ЕКОполис)